Meer Nederlanders investeren in zonnepanelen. In de afgelopen jaren is de hoeveelheid zonne-energie die Nederlanders samen gegenereerd hebben explosief gestegen. Niet zonder reden,want er zitten erg veel voordelen aan zonnepanelen. Zonnepanelen gaan erg lang mee en produceren volledig groene energie. Op de lange termijn kan er veel geld bespaard worden en bovendien draag je bij aan een goed klimaat.

Zonnepanelen in Nederland: werkt dat wel?

Nederland staat niet direct bekend om het altijd zonnige weer. Niet zelden is het volledig bewolkt, zelfs in de zomer. Het kan hierdoor lijken alsof zonnepanelen niet geschikt zijn voor Nederland. Dat is echter niet waar. Zonnepanelen werken ook gewoon als het bewolkt is. Als het buiten licht is, vangen de zonnepanelen zonlicht op en produceren dus energie. Vanzelfsprekend is de opbrengst nog net wat hoger met felle zon, maar het verschil in opbrengst met een bewolkte lucht is niet zo groot als vaak gedacht wordt. Ook in Nederland kan er dus veel bespaard worden met een investering in zonnepanelen.

Kosten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn technologische hoogstandjes die dus ook niet goedkoop zijn. De prijsverschillen tussen diverse zonnepanelen zijn gebaseerd op de kwaliteit van de panelen. Over het algemeen is het rendement bij duurdere zonnepanelen hoger dan bij de goedkopere panelen. Een gemiddeld huishouden is tussen de € 4.000,- en € 8.000,- kwijt voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen.

Het is ook mogelijk om via het internet goedkopere zonnepanelen aan te schaffen. Wel is het hierbij erg belangrijk om goed te letten op de kwaliteit van de panelen. Er zijn webshops die panelen aanbieden die van slechte kwaliteit zijn en veel minder lang meegaan dan degelijke zonnepanelen. Ook moet je in dit geval de panelen zelf installeren. De positie van zonnepanelen (op het zuiden en onder een hoek van 36 graden) is erg belangrijk voor een optimale werking. Dit mag dus niet verkeerd gedaan worden.

Er kunnen speciale leningen worden aangevraagd voor de aanschaf van zonnepanelen. Deze leningen zijn een stuk voordeliger dan normale leningen. Een voorbeeld van zo’n lening is de Energiebespaarlening. Ook kan er bij veel gemeentes subsidie worden aangevraagd.
www.solar2enjoy.com